Καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες

Καλοκαίρι και οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν την ανάγκη ενός χώρου δροσιάς ως καταφύγιο. Τι καλύτερο λοιπόν από το να είναι ο χώρος αυτός το ίδιο μας το σπίτι.

Αν έχεις κλιματιστικό (ή κλιματιστικά), η διαδικασία του να δροσίσεις τον χώρο γίνεται μεν πιο απλή, αλλά με την ανάγκη πολύωρης λειτουργίας ανεβαίνει σημαντικά το κόστος που στο τέλος θα επιβαρύνει την τσέπη, ενώ παράλληλα δυσχεραίνει η ατμόσφαιρα εντός του σπιτιού.

Υπάρχουν ωστόσο μερικές απλές και “έξυπνες” λύσεις για να κρατήσουμε περισσότερο δροσερό το σπίτι κατά τις ημέρες που έχει καύσωνα και να εξασφαλίσουμε μια πιο φυσική ατμόσφαιρα εντός του χώρου.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι ενέργειες μπορούμε να κάνουμε:

  • Κατά τη διάρκεια τις ημέρας, κρατάμε παράθυρα, εξώφυλλα ή κουρτίνες ερμητικά κλειστά. Σίγουρα θα έχουμε λιγότερο φυσικό φως εντός του σπιτιού αλλά κερδίζουμε σε δροσιά, αφού η θερμοκρασία εντός του σπιτιού διατηρείται σε πιο χαμηλά επίπεδα.

  • Αποφεύγουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας να έχουμε αναμμένα φώτα καθώς οι λάμπες παράγουν θερμότητα και επιβαρύνουν τη θερμοκρασία του χώρου.

  • Καλό είναι να περιορίζουμε όσο μπορούμε τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών και ειδικά εκείνων που εκπέμπουν μεγάλη θερμότητα (π.χ. το σίδερο ή ο φούρνος) και κάνουν πιο αποπνικτική την ατμόσφαιρα του χώρου. Μια εναλλακτική λύση είναι να μαγειρέψουμε ή να σιδερώσουμε είτε νωρίς το πρωί είτε το βράδυ, ώστε να διατηρηθεί η θερμοκρασία του χώρου σε πιο χαμηλά επίπεδα. Όσον αφορά το σιδέρωμα, αν δεν επείγει, το μεταθέτουμε για άλλη μέρα που δεν θα είναι τόσο ζεστή.

  • Κατεβάζουμε τις τέντες από την πλευρά που το κτίριο είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. Την ώρα που ο ήλιος “χτυπάει” στο σπίτι μας, αν οι τέντες είναι κατεβασμένες δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας.

  • Με την λειτουργία ανεμιστήρων δαπέδου ή οροφής μπορούμε να μειώσουμε κατά 2-3 βαθμούς κελσίου την θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου και να έχουμε μια αίσθηση δροσιάς.

  • Αργά το απόγευμα, το βράδυ ή νωρίς το πρωί ανοίγουμε τα παράθυρα και σηκώνουμε τις τέντες ώστε να μπαίνει καθαρός αέρας και να δροσίζει όσο γίνεται το εσωτερικό του σπιτιού. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε να αερίζεται το σπίτι και να δημιουργείται ένα ήπιο ρεύμα δροσιάς.

Και το σημαντικότερο… Φροντίζουμε να έχουμε προμηθευτεί παγωτά, χυμούς, φρούτα και να έχουμε βάλει αρκετά μπουκάλια νερό στο ψυγείο ώστε να κάνουμε πιο ευχάριστη την παραμονή μας εντός του σπιτιού και να ενισχύσουμε την αίσθηση δροσιάς!